Mestreechteneerke
Een ruim assortiment aan lekkere bonbonsOver Mestreechteneerke
Als ze thuis al eens mopperen, koop ik dat af met bonbons
Ik maak mee dat mensen bij mij een kilo bonbons kopen en een dag later weer aan de deur staan voor een nieuwe kilo. De euforische werking van chocolade is daar mede debet aan.
Die ontstaat omdat bij het eten ervan endorfine vrij komt, dit is een stof die het lichaam aanmaakt en een geluk makend gevoel geeft.
Sinds ongeveer 9 jaar bekwaam ik me als chocolatier.
Zelf bonbons maken is daar een belangrijk onderdeel van.
Ik was op zoek naar een hobby die compleet anders is dan mijn dagelijks werk, en toen ik een aangekleed kopje koffie zag staan met een koekje en bonbon viel het kwartje: Ik ga bonbons maken.
Twee jaar studeren
Twee jaar later en een - met goed gevolg – afgesloten chocolatier cursus in Tongeren (België, het land van chocolade) was ik bevorderd tot ambachtelijk chocolatier.
Je leert er hoe je grond- en hulpstoffen omzet naar verschillende vormen van chocoladeproducten. Dat gebeurt op een ambachtelijke en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding leer je ook rekening te houden met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken.
Ik vind het harstikke leuk om te doen. Nog plezieriger is dat ik inmiddels een uitgebreide klantenkring heb, zowel particulieren als bedrijven.
Een veel gevraagd onderdeel zijn inmiddels de bonbons – in verschillende vormen – welke bedrukt zijn met een bedrijfslogo of een eigen wens zoals specifieke tekst of zelfs foto’s.
Eigen Chocolatier-atelier
De leerstof die in de cursus werd behandeld was niet moeilijk. Huiswerk was er nauwelijks, maar je wilt natuurlijk het geleerde ook in praktijk brengen.
Deze praktijkervaring doe je vooral op door veel bezig te zijn en uit te proberen.
Een hazelnoot praline is lekker, maar die kan iedereen maken.
Je onderscheid je door aparte smaken.
Omdat ik ambachtelijk werk, is het maken van de bonbons erg arbeidsintensief. Bij mij vindt je geen 12 dezelfde bonbons in een dozijn.
In de loop der jaren ben ik van een vervaardiging in de keuken naar een eigen chocolatier atelier verhuisd.
Hier heeft niemand last van me als ik weer aan de slag ge met een nieuwe bestelling en werkt een stuk prettiger.
De enige overlast die mijn huisgenoten nu nog hebben is dat het hele huis naar chocolade ruikt als ik bezig ben. Als daar over gemopperd wordt heb ik een ijzersterk argument: gratis heerlijke bonbons in diverse smaken.
Vooralsnog kan ik daarmee kritische geluiden en commentaar mee afkopen.
Vulling bepaald de smaak
Voor mij is het maken van heerlijke bonbons vooral het vinden en maken van de ganache. Met andere woorden: de vulling, zoet of hartig, met of zonder alcohol, dit bepaalt in hoge mate of een bonbon smaakt of niet.
Uiteraard maak ik hierbij gebruik van kwaliteits chocolade.
Deze komt van Callebaut, de grootste chocolade leverancier ter wereld.
Smaak is voor iedereen anders, wat ik lekker vindt, hoeft voor u niet te gelden.
Maar in een goed gesprek komen we daar altijd uit.
De kunst is om – zoals reeds eerder vermeldt – recepten te bedenken van bijzondere vullingen die door een grote groep mensen gewaardeerd worden. Of net voor een specifieke wens realiseerbaar is.
Zo heb ik als eens een verzoek gekregen om knoflook bonbons te maken, of espresso smaak met tabasco.
Dat heb ik naar analogie van de bekende theesmaak “De Druim vaan Mestreech”(De Droom van Maastricht) nu ook met een eigen bonbon gemaakt.
Zelf eet ik overigens nauwelijks chocolade, ik proef liever wat erin gaat. Ook laat ik pralines die net gemaakt zijn liever even liggen. Dan komen alle gebruikte ingrediënten tot rust en op smaak.
Een tip:
Als u bonbons koopt, bewaar ze dan op een koele plaats.
Dat mag rustig in een ijskast zijn, maar haal ze dan uit de verpakkingsdoos en doe ze in een luchtdichte doos.
Op deze manier kunnen er geen geuren/smaken door de chocolade opgenomen worden.
Een bonbon die naar prei smaakt is niet zo lekker.
Nog een tip:
Leg de bonbons 30 minuten voor gebruik uit de ijskast. Op kamer temperatuur smaakt de vulling veel beter dan koud uit de ijskast.